Zoeken
Jaloezieën schoonmaken? Dit zijn de beste tips en tricks!
16 maart 2023

Jaloezieën schoonmaken? Dit zijn de beste tips en tricks!

Ben je helemaal weg van een nieuw paar jaloezieën? Dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Om de lamellen van de jaloezieën mooi stralend te houden, is het belangrijk om ze regelmatig en op de juiste manier te reinigen. Jouw jaloezieën schoonmaken is niet altijd even makkelijk en leuk, maar wel nodig. Zo voorkom je dat vuil en andere stoffen zich na verloop van tijd kunnen ophopen. Doe je dit goed, dan gaat jouw raambekleding langer mee. Wil je binnenkort jouw jaloezieën schoonmaken? Kijk dan goed naar het type. In deze blog geven we je tips en tricks om verschillende soorten jaloezieën te reinigen.

Houten jaloezieën schoonmaken

De warme en sfeervolle uitstraling van houten jaloezieën past binnen elk interieur. Om de prachtige nerven en warme kleuren te behouden, moeten houten jaloezieën met zorg worden behandeld. Zo kun je het beste jouw houten jaloezieën schoonmaken:

 Verwijder losliggend stof of spinnenwebben met een zachte borstel of microvezeldoek;
 Meng vervolgens een oplossing van een heel licht reinigingsmiddel en warm water in een emmer. Dompel een lichtvochtige doek in het water en wring overtollig water uit;
 Maak de houten lamellen voorzichtig schoon met de lichtvochtige doek en besteed speciale aandacht aan vuile en hardnekkige plekken.


close-up-van-jaloezieen.jpgOm te voorkomen dat je de houten lamellen beschadigt, is het belangrijk om weg te blijven van ruwe schoonmaakmethoden en agressieve schoonmaakmiddelen. Gebruik bijvoorbeeld geen schuursponzen of staalwol bij jaloezieën schoonmaken.

Kunststof jaloezieën schoonmaken

Een groot voordeel van shutters die gemaakt zijn van kunststof, is dat ze heel onderhoudsvriendelijk zijn. Kunststof jaloezieën schoonmaken met een sopje komt dan ook niet zo nauw als bij houten shutters en kan relatief eenvoudig worden uitgevoerd. Het voordeel van witte jaloezieën schoonmaken, is dat stof minder goed opvalt en je kunt het eenvoudig verwijderen. Spinnenwebben vallen juist wel op en zijn sneller te zien bij zwarte jaloezieën schoonmaken. Ook bij donkerkleurige shutters kun je vuil handig weghalen. Beide kleuren hebben hun eigen voordelen. Zo kun je het beste jouw kunststof jaloezieën schoonmaken:

 Sluit de jaloezieën en gebruik een duster of microvezeldoek om stof en spinnenwebben te verwijderen;
 Meng een oplossing van mild reinigingsmiddel, zoals allesreiniger of afwasmiddel, met warm water in een emmer. Met een doek ga je door het water. Wring deze licht uit. Voor kunststof jaloezieën is het niet heel erg om wat meer water vast te houden, aangezien dit niet direct schadelijk is voor het materiaal; 
 Veeg de kunststof lamellen af met een doek om hardnekkige plekken te verwijderen. Ook hier geldt dat het belangrijk is om niet te hard te schrobben.
ADVIES AAN HUIS

Terug