Zoeken
Renovatieplicht in Vlaanderen: zo kunnen shutters bijdragen
2 augustus 2023

Renovatieplicht in Vlaanderen: zo kunnen shutters bijdragen

Het zal je vast niet zijn ontgaan: vanaf 1 januari 2023 geldt er een renovatieplicht in Vlaanderen. Binnen vijf jaar moeten nieuwe huiseigenaren hun woning renoveren tot minimaal EPC-label D. Voor wie al eigenaar is van een woning, geldt een renovatieplicht vanaf 1 januari 2030. We vertellen je hier graag meer over de werking van de renovatieplicht en denken met je mee om je woning energiezuiniger te maken.

Hoe werkt de renovatieplicht Vlaanderen?

De renovatieverplichting wordt met de jaren strenger. Wie in 2023 een woning koopt dat geen label D bevat, moet deze binnen vijf jaar gerenoveerd hebben tot minimaal label D. In 2028 zullen nieuwe huiseigenaren hun woning binnen vijf jaar moeten renoveren tot minimaal label C en in 2035 krijgen nieuwe huiseigenaren vijf jaar de tijd om hun woning om te toveren tot minimaal label B. Vanaf 2045 zal dit naar label A gaan, waar men wederom vijf jaar de tijd voor krijgt. Label A is dus het einddoel van de renovatieplicht Vlaanderen in 2050.

Wanneer je je huis gaat renoveren, is het dus gunstig om dat direct zo effectief mogelijk te doen met ogen op de toekomstige renovatieplicht 2030 in België. Je zorgt er dan voor dat je al een paar stappen voorloopt op de oplopende renovatieverplichting. Daarnaast worden je energiekosten lager en je hebt een positievere invloed op het milieu.

Het plaatsen van energiezuinige ramen en deuren 

Dat er veel warmte en kou door de ramen binnendringt is vaak een van de grootste oorzaken van het verlies van energie. Dit is op te lossen door isolerend glas te plaatsen en de kieren rondom de ramen en deuren te dichten. Op deze manier kan er veel energieverlies worden tegengegaan en er al deels worden voldaan aan de renovatieverplichting.

Kies voor houten shutters shutters-in-de-woonkamer-als-raamdecoratie.jpg

Isolerende raambekleding is hier een mooie toevoeging op. Met de juiste raambekleding kun je nog meer energie besparen dan met alleen de juiste beglazing. Shutters zijn hier perfect voor. Van Eyck shutters monteert de shutters dicht op het raam, zo dienen ze als dubbele beglazing. Perfect voor de renovatieplicht in Vlaanderen. Daarnaast zijn de houten shutters gemaakt van hoogwaardig Paulownia- of Lindehout. Hout heeft een hoge isolatiewaarde en zorgt ervoor dat het in huis lekker koel blijft in de zomer en de warmte moeilijker weg kan in de winter. Zo ben je minder afhankelijk van airco in de zomer en van de centrale verwarming in de winter. Bovendien hangt de raamdecoratie niet over de radiatoren heen die onder het raam gemonteerd zijn, zo kan de warmte zich gemakkelijk door de ruimte verspreiden. Shutters passen perfect voor of op het raam waardoor het een mooi afgesloten geheel wordt en de warmte of kou niet snel kan binnendringen.

Wist je dat je shutters mee kunt financieren in een bouwdepot? Lees er meer over via onderstaande button.

Shutters financieren UIT een bouwdepot
Ook energie besparen met shutters? Onze adviseur komt graag bij je thuis voor een vrijblijvend advies en neemt alle mogelijkheden met je door.

Maak een afspraak

Terug